1. Voorwoord

directeur bestuurder

'Leed begrijp je alleen van dichtbij’

‘Leed begrijp je alleen van dichtbij.’ Deze opmerking van Heino Falcke in zijn verhaal over de ruimte bleef bij me hangen. “Zelfs een bosbrand is van boven af ook prachtig”, aldus de man die het in 2019 lukte om als eerste een zwart gat in de ruimte te fotograferen. “We kunnen kosmisch denken, maar vanaf boven zie je de naaste niet.”

De sprong naar aandacht in de titel van het jaarverslag is snel gemaakt. Er is door mijn bijna 700 collega’s weer met veel aandacht gewerkt om gevangenen, tbs-patiënten en familieleden tot een hand en een voet te zijn in hun omstandigheden. Onze aandacht en inzet daarbij is de beweging van leed naar herstel.

Samenwerken

Het is mooi dat we daarin met veel organisaties kunnen samenwerken, binnen en buiten de gevangenissen en klinieken. In één adem noem ik graag ook de vermogensfondsen als plezierige partners. U kunt het allemaal lezen in dit jaarverslag ‘Met aandacht samen-werken aan herstel’.

Het jaar 2022 was een jaar met diverse gezichten. Vanaf april werden de coronamaatregelen opgeheven en konden we min of meer weer ‘normaal’ op bezoek. Qua formatie moesten we helaas afschalen als gevolg van financiële ontwikkelingen. We hadden de mogelijkheid en de moed om met een negatieve begroting te werken. Zo konden we de continuïteit van onze zorg garanderen. Mede door een meevallende subsidieaanvraag ligt er voor 2023 weer een nul-begroting.

Royale steun

Wat ons gezicht vrolijk en dankbaar plooide was de royale steun van kerken, bedrijven en particulieren. Met € 1,2 miljoen aan donaties, gingen we opnieuw door de grens van € 1 miljoen. Meer dan 30% wordt daarmee gefinancierd door een gemotiveerde en betrokken achterban in onze samenleving. Donerend geven zij een belangrijke boodschap af: wij zoeken de vrede voor de stad!

Lef

Daar hopen we met Gods zegen in 2023 onverminderd mee voort te gaan. Het jaarplan van ons jubileumjaar (30 jaar) heeft als titel meegekregen ‘Met lef aan de basis’. Lef verwijst naar hart. We zijn een professionele organisatie maar werken vooral ook met het hart. We zien het leed van dichtbij, ook van de slachtoffers van criminaliteit. En van de gezinnen en vooral de jonge kinderen thuis. Al dat leed raakt ons. Maar één ding willen we niet: dat detentie en criminaliteit het laatste woord hebben.

Wij geloven in herstel. En dat zet ons in beweging, elke dag weer.

Hans Barendrecht

directeur bestuurder